• Vstop za uporabnike
  • Iskalec

Ponovna obveznost plačevanja prispevka OVE+SPTE za dizelsko gorivo

Zaradi razmer na trgu motornih goriv je Vlada RS v letu 2022 sprejela dve spremembe Uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, s katerima je v okviru blaženja draginje za motorni bencin in dizel začasno uveljavila oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (v nadaljevanju besedila: prispevek OVE+SPTE). Pri tem oprostitev prispevka OVE+SPTE za motorni bencin ni veljala na avtocestah in hitrih cestah, medtem ko je oprostitev prispevka OVE+SPTE za dizel veljala na vseh cestah.

Z spremembo v juniju 2023 se je pri oblikovanju maloprodajne cene dizelskega goriva na avtocestah in hitrih cestah ponovno uveljavilo plačevanje prispevka OVE+SPTE, medtem ko je bilo plačila prispevka OVE+SPTE še oproščeno izven avtocest in hitrih cest.

S tokratno spremembo uredbe se z 27. avgustom 2024 ob naslednji spremembi reguliranih cen naftnih derivatov pri oblikovanju maloprodajne cene dizelskega goriva ponovno dodaja prispevek OVE+SPTE, kar pomeni, da je obveznost plačevanja prispevka OVE+SPTE dizelsko gorivo ponovno ponovno v veljavi za vse lokacije prodajnih mest.


More links

« Nazaj